Altijd en overal werken (zonder papier)….en afrekenen

Tegenwoordig kan je altijd en overal werken. Dankzij de Cloud en mobiele apparaten is dat al een tijdje geen enkel punt meer. Maar wat nu als je direct wilt afrekenen voor je werk, bijvoorbeeld bij het bieden van computerondersteuning bij een klant op locatie? Tja, de klant kan natuurlijk inloggen in zijn zakelijke internetbankieren, alles intikken, goedkeuren en het verschuldigde bedrag betalen. Dat heeft een paar nadelen; het is redelijk omslachtig, jij moet alsnog een factuur voor de klant gaan opmaken en sturen en als je een beetje pech hebt moet je eerst nog langs de afdeling Betalingen om je geld te krijgen…kortom, omslachtig en niet klantvriendelijk. Gelukkig zijn er nu laagdrempelige oplossingen zoals PayLeven en iZettle.

Mobiele pin?

Natuurlijk, je kan met een mobiel pinapparaat gaan werken, maar dan heb je alleen een pinbonnetje voor de klant op papier. Die dit vervolgens weer moet gaan verwerken, etc. En nog steeds moet jij je factuur nasturen om alles helemaal in orde te krijgen.

Dat kan makkelijker

Gelukkig zijn er nu ook andere opties, zoals van het Zweedse iZettle. Zij beloven dat je als ondernemer altijd en overal betalingen via pin of creditcard kan verwerken. Tot zover niets nieuws. Wat wel nieuw is dat dit gebeurt via een kleine kaartlezer in combinatie met een handige gratis app op je tablet of smartphone. Die laatste is in feite je kassa, een mPOS (Mobile Point of Sale). Zo kan je dus niet alleen overal pin – en creditcardbetalingen accepteren, je kan direct per e-mail (papierloos, dus eco en kostenbesparend) een factuur sturen. Je hebt er geen hele dure, op maat gemaakte apparatuur of software voor nodig en zelfs een vast abonnement zoals bij de (mobiele) pinbox is niet nodig…

Hoe werkt het?

De iZettle kaartlezer (er zijn vergelijkbare systemen zoals PayLeven) verbindt draadloos met je telefoon of tablet via Bluetooth. In tegenstelling tot veel normale kassa-systemen die een normale telefoonlijnen of trage mobiele verbindingen gebruiken gebruiken mPOS systemen als iZettle en PayLeven de snelle internetverbinding van de smartphone of tablet. Niet alleen veel makkelijker, maar ook nog eens een stuk goedkoper.

Vrijheid en lage kosten

Een ander voordeel van de opzet zoals bij iZettle of PayLeven is het kostenplaatje. In tegenstelling tot een traditioneel pinapparaat zit je niet vast aan een (langdurig) contract. In eerste instantie betaal je alleen een klein bedrag (€ 79,- ) voor de kaartlezer. Daarna? Geen maandelijkse huur, geen minimum aantal transacties of andere vaste kosten. Alleen een percentage per transactie, tussen de 2,75% en 1,50% afhankelijk van je omzet.

Ook heb je geen speciale zakelijke rekening nodig of een apart contract met een zakelijke provider.  Alleen een bankrekening op naam van je bedrijf of jezelf (handig als je regelmatig via Marktplaats zaken doet?). Ja, er is een transactielimiet, maar die is behoorlijk ruim en zal je niet zo snel halen.

Vrijheid is er ook met het accepteren van de diverse soorten kaarten. Je hoeft niet zo snel bang te zijn dat je klant met een kaart komt die je niet kan accepteren, want zowel iZettle als PayLeven  worden alle bekende kaarten als Mastercard, Visa, American Express en Maestro geaccepteerd. En het mooie is, onafhankelijk van welke kaart je gebruikt blijven de transactiekosten voor jou als verkoper gelijk. Bovendien hoef je niet weer allemaal aparte contracten af te sluiten om de logo’s te mogen voeren.

Je zit bovendien niet aan 1 kassa vast. Heb je personeel en wil je bij kunnen houden wie wat verkoopt? Dan kan je in ieder geval bij iZettle je personeel toevoegen aan de account. Zo kunnen ze op hun eigen smartphone of tablet met een kaartlezer gewoon de transacties verwerken.

Up-to-date aanbod

Alle producten of diensten de je verkoopt kan je zonder problemen overal en altijd aanpassen of aanvullen. Gewoon via de app of website. Ook daar ben je dus verlost van het (laten) programmeren van speciale kassa-systemen, websites, etc. Ideaal is dat je ook  producten of diensten die variabel zijn kan invoeren, op basis van een uurtarief, gewicht of kilometers. Ideaal als je snel een dienst wil afrekenen met een aparte vermelding van de reiskosten.

Je boekhouding op orde

Naast het overal en altijd kunnen verwerken van transacties (iZettle en PayLeven zijn ideaal voor gebruik tijdens beurzen of andere evenementen op locatie) is er nog een voordeel. Via de app worden al je transacties (ook contant) keurig bijgehouden. Zo kan je dus direct alles in de gaten houden, inclusief terugkerende bezoekers, het aantal transacties, totaalbedragen en de best verkopende producten. Al die rapporten kunnen vervolgens weer geëxporteerd worden naar Excel.

Nadelen?

Een lot zonder nieten bestaat niet, dus ook in het geval van iZettle zijn er nadelen. Hoewel de pin-transacties dagelijks kunnen worden verwerkt, duurt het tussen de 3 en 10 dagen voordat het geld op je bankrekening staat, afhankelijk van het soort transactie. Dat is een stuk langer dan bij normale pin – of creditcardbetalingen. Heb je heel veel transacties per maand? Dan is een (mobiele) pin weer voordeliger…En je moet natuurlijk wel een tablet of smartphone (Android of Apple) tot je beschikking hebben om als kassa te kunnen gebruiken..

Contactloos?

Nog één verzoek aan iZettle; als het kan graag dan de volgende versie van de kaartlezer ook voorzien van de mogelijkheid voor contactloos betalen….Dan kan je straks ook gewoon Apple Pay ondersteunen…

Posted on 5 december 2014 in apps, betalen, Innovatie, iPad

Share the Story

About the Author

Leave a reply

Back to Top